HÀBITAT PREHISTÒRIC

L'ARQUEOLOGÍA


Hi ha dos passions que a nivell d' oci han fet que en el decurs dels anys hagi estudiat, desenvolupat i practicat amb assiduïtat una serie d'activitats, que han donat sentit a moltes facetes de la meva vida. L'arqueologia n'ha estat una d'elles. Conèixer la vida dels nostres avantpassats es una passió que crec que conscient o inconscientment, tothom porta al seu interior.

L'home prehistòric i no tan antíc, ha utilitzat les coves i abrics naturals com hàbitat i llar, com refugi, com taller de fabricació d'útils, com santuari, com lloc d' expressió artistica i autoidentificació, com lloc de enterrament, com corral, etc.., i en totes les activitats esmentades, ha deixat la seva empremta. Aquesta empremta si es a camp obert sol estar sota terra i a prop d'aquests llocs.

Aquest blog inicialment es quasi monogràfic d'una subcomarca catalana ( El Cabrerès), peró ens portará a altres temps i altres llocs, dels quals veurem el que avui dia en queda, tenint que imaginar- nos el passat sobre la base de dades cientifiques estudiades sobre el terreny i  que són en veritat apassionants.
 

El Cabrerès té una riquesa arqueològica enorme. Des dels últims estudis realitzats sobre el terreny així com en les cavernes, s'ha constatat que la cronologia arqueològica s'allarga des del paleolític superior fins al romà més recent. 


D'aquesta manera a Tavertet es va trobar una pedrera explotada ja des de temps paleolítics fins a fa menys de dos-cents anys, balmes i cavitats amb hàbitat neolític en els termes municipals de L'Esquirol, Tavertet, Rupít, Susqueda, Tavèrnoles i Bas.

Trobarem assentaments de l'Edat del Bronze a Savassona,Tavertet i L'Esquirol amb tombes d'un gran interès. Els íbers també van deixar la seva petjada en nombrosos  hàbitats a Roda de Ter , Rupít i Tavertet. 

Els romans colonitzaren posteriorment els assentaments íbers i van efectuar una explotació sistemàtica dels recursos del Cabrerès. Tenim exemples a Rupit i Tavertet. Les imatges que es mostren són tan solament una petita mostra del que va ser habitat en la antigüetat aquest bell entorn.

Desitjo que tothom gaudeixi dels estudis.

Jordi Mor i Benedito
2005

No hay comentarios:

Publicar un comentario