HÀBITAT PREHISTÒRIC

EL BRONZE


Aquesta nova cultura del sepulcres megalítics s' estén des de l' Eneolític fins ben avançada l' Edat del Bronze. Arribat aquest punt l' home de l’ altiplà cerca nous mitjans industrials a la seva vida, amb l' enriquiment d' altres poblats veïns i les seves pròpies aportacions. Així doncs s' especialitza amb els guarniments fent servir ullals de guineu, llop i senglar, ossos d' ocell, cargols i d' altres que poguessin ser foradats per fer collarets o atuells, i encara que es guanya en producció, es perd en qualitat; el que fa necessari de cercar nous elements decoratius.

En aquest punt l’home far un d’altre salt cultural espectacular en començar a fer la fosa de materials com el coure i l' aram, que substitueixen paulatinament als antics objectes decoratius, sense que per tal motiu deixin de fabricar - se.
Aquesta nova industria aporta nous elements en la vestimenta com son els botons i agulles, els collars, etc... Els antics braçalets, punxons i punyals d' os, també es substitueixen pel coure (Dolmen de Rupit).

La ceràmica es torna de forma campaniforme, que es caracteritza per la decoració de formes geomètriques amb incisions fetes amb pintes, petxines, branquillons i peces dentades, i estampades abans de ser cuita. Sorprèn el canvi radical d' aquest tipus de ceràmica, respecte a l' anterior de formes llises i ovoides, i a mes per que les bases de les olles i gots son planes, mentre que les neolítiques eren arrodonides.

Les noves industries es basen en nous elements i en noves necessitats, i en cercar els metalls es troba l' or dins aquest període del del Bronze, i com a tal es va començar a treballar. Al final de dit període, es treballa el ferro i s' entra de ple en l' època pre – ibèrica. Els homes del Cabrerès treballen aquest últim. L' home comença a treballar el metal•lúrgi de forma sistemàtica a l' exterior i es fa miner. 


Aquests condicionants obliguen a la construcció de vivendes i tallers fora de les coves, i construeix habitats de pedra i fang barrejat amb materials vegetals, però segueix utilitzant les coves per desar el bestiar, o a l' hora d' engrandir la seva vivenda al portal de les balmes mes adequades per a viure.
El Cabrerès esta farcit d' antigues vivendes adossades a les balmes que van ser utilitzades en aquest període i posteriorment amb d' altres finalitats.
Es generalitzen els enterraments en fossa a l’aire lliure i en grans espais, o en el cas de que el difunt fos important dins de foses picades a la pedra, tradició ja del Neolític Final.

                            INSTAL - LACIÓ HUMANA AL BRONZE - LLEGENDANo hay comentarios:

Publicar un comentario